Kutsu vuoden 2017 festivaaliin

KUTSU

AUNUKSEN MUSIIKKIFESTIVAALI 2-5.8.2017

Taustaa

Aunuksessa, Venäjän karjalassa on vahvat kansalliset perinteet kulttuurin alalla. Lähes joka kylässä on oma kuoro ja esiintyjäryhmä. Aunuksen musiikkikoulu ja harrastusten talo ovat aktiivisen toiminnan keskuksia. Musiikkitilaisuuksia pidetään vuoden mittaan useita. Aunuksen kuvataide ja valokuvaus on korkeatasoista. Aunuksen väestön enemmistö on karjalaista. Aunus sijaitsee 200 km Suomen rajalta itään.

Aunuksessa pidettiin kesällä 2011 ensimmäinen laaja musiikkifestivaali. Se kokosi 10 eri tilaisuuteen 1.300 osanottajaa. Esiintyjiä tuli myös Suomesta. Festivaaleja on pidetty vuosittain. Vuonna 2016 ne pidettiin elokuun alussa Aunuksessa ja Prääsässä yhdessä Karjalaiset Laulujuhlat-organisaation kanssa. Elokuun alku Aunuksessa on kesän kauneimpaa aikaa.

Festivaalin valmistelussa on haluttu painottaa:

  • tapahtumia on useita, painotetaan kylien omia tapahtumia
  • tuodaan esille omaa karjalaista kulttuuria myös muiden kulttuurien edustajille
  • valmistellaan tapahtumat hyvissä ajoin
  • kolmipäiväiset tapahtumat sijoittuvat Aunuksen ja Prääsän piiriin

Vuonna 2017 monipuolisessa ohjelmistossa on jokaiselle jotakin. Erityisen kiinnostavaa on varmaan kuulla hyvin perinteisiä kansanlauluja. Ohjelmakokonaisuus sopii hyvin kuorojen ja esiintyjäryhmien omiin ohjelmistoihin. Esiintyjiä odotetaan sekä Suomesta että Karjalan tasavallasta. Konsertteja ja pienempiä esiintymisiä riittää päivien aikana. Samalla tutustutaan alueen karjalaiseen kulttuuriin sen eri muodoissa. Tapahtumasarja sopii hyvin myös turistimatkalaisille.

Ajankohta kauneinta kesää

Festivaali on merkittävä kulttuurimatkailutapahtuma. Kuorojen ja esiintyjäryhmien ohjelmiston kuuleminen, kauniista kesästä nauttiminen, kyliin ja karjalaiseen kulttuuriin tutustuminen sekä hyvä ruoka ovat merkittäviä matkailutekijöitä.

Festivaaliin on hyvät yhteydet Suomesta. Bussiyhteydet toimivat joko reittiliikenteenä tai tilausajoin. Oman auton käyttö on vaivatonta. Ryhmille suositellaan oman bussin käyttöä yhteistyössä liikennöitsijöiden kanssa. Matkan suunnitteluun antaa apua Suomessa Pohjanmaa-Karjala ry ( Antti Koski +358 712 903 ) sekä Reino Kononen +358 458636663 (Karjalaiset Laulujuhlat) Ne vastaavat yhdessä vuoden 2017 tapahtuman Suomen puolen järjestelyistä.

Tapahtumien kesto on keskiviikko-lauantai 2-5.8.2017 joista keskiviikko olisi matkapäivä sekä tutustumistapaamisen ajankohta. Lauantai-iltana 5.8. olisi suomalaisten ryhmien paluumatka.

Järjestäjäorganisaatio

  • Suomessa yhteydenpidon ja markkinoinnin hoitavat Pohjanmaa-Karjala ry ja Karjalaiset laulupraasniekat
  • Aunuksessa ja Karjalan tasavallassa käytännön järjestelyistä vastaavat Aunuksen piirin kulttuurihallinto sekä Pohjanmaa-Karjala ry.

Musiikkitapahtumat

  • vieraiden vastaanotto keskiviikko illalla 2.8. järjestetään hotelli Olonijan ravintolassa. Päivällä pidetään jo Iljan päivän praasniekka Suuren Selän museokylässä
  • torstain 3.8. musiikkitilaisuudet sijoittuvat Aunuksen piiriin Viteleen, jossa on konsertti sekä musiikillinen piknik Laatokan rannalla. Illalla on ohjelmalliset iltamat hotellin ravintolassa
  • perjantain 4.8. ohjelmassa on tutustuminen Kuujärveen ja sen lyydiläiseen kulttuuriin. Illalla on festivaalin pääkonsertti Aunuksen kulttuuritalolla.
  • lauantaina 5.8. tutustutaan Prääsässä Vieljärvellä Karjalan Kielen Kodin toimintaan ja iltapäivä ollaan Kolatselässä Tulemajärven vanhan kaivoksen alueella, jossa on konsertti ja kansanjuhla.

Matkaan voi yhdistellä muitakin kiinnostavia kohteita.

Talous

Periaatteena pidetään, että Suomesta tulevat esiintyjät maksavat omat kulunsa ja festivaalikortin. Karjalan tasavallan puolelta tuleville pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään kuljetus ja ylläpito festivaaliesiintymisten aikana. Suomesta tulevia autetaan viisumijärjestelyissä ja esiintyjät saavat ns. kulttuuriviisumin alennettuun hintaan. Helpoin tapa on osallistua ns. pakettimatkaan. Esimerkiksi Vaasasta Matka-Ärrä on vuosittain tehnyt matkan n. 300 euroa/henkilö, jossa on mukana majoitus ja täysihoito Karjalan tasavallan puolella, osallistumismaksut ja kuljetus Vaasasta läpi Suomen.

Esiintyjiä

Festivaaliin kutsutaan esiintyjiä sekä Karjalan tasavallasta että Suomesta. He kaikki esiintyvät monessa konsertissa ja tilanteissa. Mukana on kuoroja, pieniä ryhmiä ja sooloesiintyjiä. Viime vuosina on Aunuksessa vieraillut mm. seuraavat kuorot: Mieskuoro Kisailijat, Kotka, Rauman Työväen mieslaulajat, Pohjan Miehet ja Wasa Bygdekör Vaasasta, Savonlinnan naiskuoro, Iin ja Ilomantsin mieslaulajat sekä pienempiä ryhmiä kuten Kiviveneh (Timoi Munne trio), Pentti Mäkkeli ja Kuisma Lipponen, Kurniekku – duo, Joensuu Liekkujad (Helsinki)

Aunuksesta ja Karjalan tasavallasta ovat esiintyneet: Karjalan Koivu ja Terveh Briha (Aunus), Kiuruine (Tuuuksa) Sudaruska (Riipuskala), Ihalma (Vitele), Kummazet (Alavoinen), Pitkyrandaine (Kuujärvi), Meijän Pajo (Prääsä) Pokrov (Aunus).

Lisäksi lauletaan yhteislauluja (mm. karjalaksi)

Tilaisuudet ovat praasniekkatyyppisiä kansanjuhlia, konsertteja sekä pienempiä esiintymisiä aterioiden yhteydessä. Kaikki osanottajat saavat esiintyä hyvin runsaasti.

Yhteystiedot

Suomessa:
Antti Koski a.koski (at) netikka.fi + 358 500 712 903
Reino Kononen kononen.reino (at)gmail.com +358 458636663