2013

Savonlinnan Naiskuoron matka Aunuksen Musiikkifestivaalille 2013

Horanvedai

Savonlinnan Naiskuoroa parikymmentä vuotta johtanut Terttu Jauhiainen, supernainen, ei säikkynyt matkan rasituksia, kun kutsu Aunuksen Musiikkifestivaalille esitettiin.

70-vuotias kuoro laulaa enimmäkseen kotimaista melko uutta ohjelmistoa, mutta kuorolla oli tulevaa matkaa varten kapasiteettia ottaa ohjelmistoon sikermä Eero Mäkkelin karjalaksi kääntämiä lauluja. Esitettäväksi kuoro valitsi Kallivole korgiel mäile, Tietoi Karjalas, Karjalan kumbuzil, Tal′l′ankan soittai ja alkuperäisesti karjalankielisen Duarjan. Hieno ele kuorolta, sillä samanaikaisesti oli tekeillä elämäkerta Mäkkelistä, karjalankielen erinomaisesta taitajasta ja puolestapuhujasta, jonka elämäntyölle oli päätetty omistaa kesän 2013 musiikkifestivaalin pääkonsertti.

SavonlinnanNaishora

Karjalaisuus löytyy myös kuoron historiasta. Sodan jälkeen kokoontui yhdessä laulamaan joukko Savonlinnaan asettuneita evakkonaisia, jotka menetetyillä kotiseuduillaan olivat jo harrastaneet kuorolaulua. Harrastuksesta kasvoi kuoro, jonka nimeksi tuli Naiskuoro Karjalaiset Naiset. Vuosien myötä kuoro kasvoi ja savolaistui, ja nimi vaihtui nykyiseksi, mutta karjalainen perinne eli pitkään. Ohjelmisto oli vielä 60-luvulla kansanlaulupainotteista. Nykyisessä kuorossa on useita laulajia, jotka ovat olleet oopperakuorossa Savonlinnan Oopperajuhlien 1967 uudelleen alkamisesta aina 70-luvun loppupuolelle saakka. Säännöllinen laulun harrastus on pitänyt äänet kunnossa ja tuonut paljon iloa elämään.

Vuonna 2013 musiikkifestivaali aloitettiin Suuren Sellän Iljanpäivän pruazniekalla. Kuorolaiset olivat matkanneet yön, ja heille pruazniekka alkoi čuajul i piirualoil kylän museotalossa sekä ensikertalaisina tutustumiskierroksella Suuren Sellän ainutlaatuisessa kylämiljöössä.

01Teeta_ja_piirakoita Opastetulla_kavelykierroksella_Suuressa_Sellassa

Kuorolaisille jäi hieman aikaa hengähtää ennen kuin pruazniekkaväkeä alkoi saapua juhlapaikalle. Iltapäivän aikana tavattiin Tuuksasta asti tulleet ystävät, aurinko paistoi, ihmiset hymyilivät, ja kuorolaisetkin innostuivat lopuksi yleisön ja muiden esiintyjien kanssa tanssahtelemaan pihanurmikolla.

03_Suuren_Sellän_pihamaalla_tanssahteltiin

Pruazniekassa ei jää nälkäiseksi. Ennen paluumatkaa kaupunkiin kuorolaisille tarjottiin hyvää kotiruokaa eikä pöydästä ollut kiirettä pois. Kiitokseksi taas laulettiin.04_Pruazniekasta_ei_lähdetä_nälkäisinä_Kiitoslaulu_emännille

Festivaalit jatkuivat vielä kaksi päivää. Vanhainkotikonsertin jälkeen musiikillinen piknikki Laatokan rannalla oli vahva elämys. Yhteislaulua, Ihalma-kuoron pajoa, aurinkoa ja mahtava Laatokka, mitä muuta voisi enää kuorovierailulta toivoa!06_Savonlinnan_kuorolaiset_Laatokalla

Illalla oli paikallisten kuorojen ja vierailijoiden yhteiskonsertti Aunuksen kaupungissa. Kolatselän kyläjuhlasta kuoron sieppasi ex tempore kotimuseoonsa Alisa Gubareva , jonka kiinnostaville kertomuksille ei lyhyt aika riittänyt.

05_Alisa_Gubarevan_kotimuseon_pihalla

Kuorot haluavat laulaa ja laulu antaa voimaa. Yhdessä tehty matka vahvistaa keskinäisiä ja rajojen yli ulottuvia siteitä. Niin tämäkin kuoromatka. Aikanaan valmistui valokuvakirja kuoron matkasta Aunukseen, josta tähän liitetyt kuvat kertovat.