Taustaa

AUNUKSEN MUSIIKKIFESTIVAALI 30.7-2.8.2015

 

Taustaa

Aunuksessa, Venäjän karjalassa on vahvat kansalliset perinteet kulttuurin alalla. Lähes joka kylässä on oma kuoro ja esiintyjäryhmä. Aunuksen musiikkikoulu ja harrastusten talo ovat aktiivisen toi-minnan keskuksia. Musiikkitilaisuuksia pidetään vuoden mittaan useita. Aunuksen kuvataide ja valokuvaus on korkeatasoista. Aunuksen väestön enemmistö on karjalaista. Aunus sijaitsee 200 km

Suomen rajalta itään.

Kesällä 2011 pidettiin ensimmäinen laaja musiikkifestivaali. Vuonna 2014 se kokosi 10 eri tilai- suuteen n. 1.150 osanottajaa. Esiintyjiä tuli myös Suomesta. Festivaaleja on pidetty vuosittain. Vuonna 2015 kutsutaan osanottajia tapahtumiin jälleen heinäkuun lopulla 30.7. alkaen Aunukseen ja Prääsään karjalaisuuden ydinseuduille. Vuoden 2015 festivaalissa on haluttu painottaa:

 • tapahtumia on useita, tutustutaan kylien omiin tapahtumiin
 • tuodaan esille omaa karjalaista kulttuuria myös muiden kulttuurien edustajille ja vuorovaikutuksena myös toisin päin
 • kolmipäiväiset tapahtumat sijoittuvat Aunuksen ja Prääsän piiriin
 • tarjolla on myös tutustumista kyliin, lähialueiden turistikohteisiin ja muihin kulttuurin muotoihin

Vuoden 2014 Aunuksen Musiikkifestivaalien yhteydessä julkaistiin Aunuksen oman säveltäjän Nikolai Rishkinin sävellysten nuottikirja. Vuonna 2015 monipuolisessa ohjelmistossa on jokaiselle jotakin. Erityisen kiinnostavaa on kuulla hyvin vanhoja perinteisiä kansanlauluja sekä uusia lauluja. Ohjelmakokonaisuus sopii hyvin vierailevien kuorojen ja esiintyjäryhmien omiin ohjel- mistoihin. Odotamme toistakymmentä esiintyjäryhmää Karjalan tasavallasta ja Suomesta. Konsertteja ja pienempiä tapahtumia riittää päivien aikana. Samalla tutustutaan alueen karjalaiseen kulttuuriin sen eri muodoissa. Tapahtumasarja sopii hyvin myös turistimatkalaisille. Ruplan voimakkaasti laskenut kurssi tekee myös ostosten tekemisen hyvin edulliseksi.

Ajankohta kauneinta kesää

Festivaali on merkittävä kulttuurimatkailutapahtuma. Kuorojen ja esiintyjäryhmien ohjelmiston kuuleminen, kauniista kesästä nauttiminen, kyliin ja karjalaiseen kulttuuriin tutustuminen ja hyvä ruoka ovat merkittäviä tunnelmantekijöitä.

Festivaaliin on hyvät yhteydet Suomesta. Bussiyhteydet toimivat joko reittiliikenteenä tai linja- taksein. Oman auton käyttö on vaivatonta. Ryhmille suositellaan oman bussin käyttöä yhteistyössä liikennöitsijöiden kanssa. Matkan suunnitteluun antavat apua Suomessa Pohjanmaa-Karjala ry ( Antti Koski 0500-712 903 sekä Aunuksessa Intra-Säätiö (Jelena Pystina, myös suomeksi +7921 4522749).

Olemme vieraiden käyttöön varanneet koko Olonija-hotellin Aunuksen keskustassa. Se on paras, mutta hinnaltaan edullinen hotelli Aunuksessa.

Tapahtumien kesto on torstai-sunnuntai, joista torstai 30.7. olisi matkapäivä sekä tutustumistapaamisen ajankohta. Sunnuntai-iltana 2.8. olisi suomalaisten ryhmien paluumatka.

Järjestäjäorganisaatio

Edellisten vuosien kokemusten tapahtumien perusteella on muotoutunut kokonaisuus:

 • Suomessa yhteydenpidon ja käytännön järjestelyt hoitaa Pohjanmaa-Karjala ry
 • Aunuksessa ja Karjalan tasavallassa käytännön järjestelyistä vastaa Aunuksessa toimiva Intra-säätiö/Jelena Pystina
 • vieraiden vastaanotto torstai illalla 30.7. järjestetään hotelli Olonijan ravintolassa
 • perjantain 1.8. musiikkitilaisuudet sijoittuvat Aunuksen piirin Viteleen, jossa on konsertti sekä musiikillinen piknik Laatokan rannalla, iltapäivä ollaan Kolatselässä Tulemajärven vanhan kaivoksen alueella, jossa on konsertti ja kansanjuhla
 • lauantain 1.8. tapahtumat sijoittuvat Aunuksen keskustaan ja Kuujärvelle, joissa on konsertit ja tutustuminen nähtävyyksiin sekä ihmisiin
 • sunnuntain 2.8. Suuressa Selässä Iljan päivän praasniekkajuhlasta ja konsertista vastaa Aunuksen museo; kylä on kaunis esimerkki karjalaisesta perinteellisestä rakentamisesta

Suomalaisten esiintyjien ja matkalaisten käytännön asioista vastaa Suomessa Pohjanmaa-Karjala ry. ( Antti Koski, 0500-712 903, a.koski(at)netikka.fi )

Talous

Periaatteena pidetään, että Suomesta tulevat esiintyjät maksavat omat kulunsa ja festivaalikortin. Karjalan tasavallan puolelta tuleville pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään kuljetus ja ylläpito festivaaliesiintymisten aikana. Suomesta tulevia autetaan viisumijärjestelyissä ja esiintyjät saavat ns. kulttuuriviisumin alhaiseen hintaan.

Esiintyjiä

Festivaaliin on pyydetty esiintyjiä sekä Karjalan tasavallasta että Suomesta. He kaikki esiintyvät monessa konsertissa ja tilanteissa. Mukana on kuoroja, pieniä ryhmiä ja sooloesiintyjiä. Viime vuosina on Suomesta vieraillut mm. seuraavat kuorot: Mieskuoro Kisailijat, Kotka, Rauman Työväen mieslaulajat, Pohjan Miehet Vaasasta, Savonlinnan naiskuoro sekä pienempiä ryhmiä, Kiviveneh (Timoi Munne trio), Pentti Mäkkeli ja Kuisma Lipponen, Kurniekku – duo, Joensuu.

Aunuksesta ja Karjalan tasavallasta ovat esiintyneet: Karjalan Koivu ja Terveh Briha (Aunus),

Sudaruska (Riipuskala), Ihalma (Vitele), Kummazet (Alavoinen), Kiuruine (Tuuksa), Randaine (Kuujärvi), Meijän Pajo (Prääsä).

Lisäksi lauletaan yhteislauluja ( mm. karjalaksi )

Tilaisuudet ovat praasniekkatyyppisiä kansanjuhlia, konsertteja sekä pienempiä esiintymisiä aterioiden yhteydessä. Kaikille osanottajille riittää runsaasti esiintymistilaisuuksia.

Yhteystiedot

Karjalan tasavallassa, Aunus, Jelena Pystina (suomeksi, karjalaksi ja englanniksi)

elena-pystina (at ) yandex.ru + 7 921 4522749

Suomessa Antti Koski

a.koski (at) netikka.fi + 358 500 712 903

Kuva-aineistoa ja lisätietoja saa kotisivuilta http://www.aunuksenmusiikkifestivaali.com

1 thought on “Taustaa”

 1. Ontrein Alestari said:

  Hyvättšäńi proažnikka tiijos tuaš tulien kezän.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s